Veri Defteri’ni veri bilimi alanında çalışanlar ya da bu alana yönelmek isteyenler için bir kaynak oluşturmak ve bu konudaki bilgi birikimini arttırmak amacıyla kurduk. Kullandığımız araçlardan keşfettiğimiz numaralara, sıklıkla karşılaşılan problemlerin çözümünden vaka çalışmalarına, teoriden uygulamaya kadar çeşitli konularda içerik paylaşmaya başladık. Bunun üç kişinin yapabileceği bir iş olmadığının farkındayız. Sizin yazılarınızın da Veri Defteri’nde yer almasını çok isteriz. Yazılarını Veri Defteri’nde paylaşmak isteyenler için bu rehberi hazırladık. Belirlediğimiz ilkeler sayesinde bu sürecin hepimiz için açık ve verimli olmasını istiyoruz.
Veri Defteri’nde yer almasını istediğimiz yazılarda aradığımız nitelikler şöyle:
- Mevcut yazılardan yeterli derecede farklı olması.
- Türkçenin dikkatli ve özenli kullanılması.
- Öğretici olması ve uzunca bir süre kaynak değeri taşıması.
Yazıların kapsamı
Yazılarınız ne fazla soyut ve teorik, ne de aşırı özelleşmiş olmalı. Somut bir problemi inceliyorsanız, anlattığınız yöntemlerin başka benzer problemlere de uygulanabilir olması gerekli. Bir yöntem veya bir uygulama ara yüzü (API) anlatıyorsanız, yazıda somut uygulamalar da bulunmalı.
Yazılarınızda kullanacağınız programlama dili, kütüphane ya da analiz araçları konusunda bir kısıt yok. Ağırlıklı olarak açık kaynak kodlu dil ve araçlar başta olmak üzere, veri bilimcilerin kullandığı her türlü araç hakkında yazılarınızı bekliyoruz. Yazılarınızda kullanacağınız araçların mümkün olduğunca güncel olması önemli. Örnek olarak, değiştirileceğini bildiğiniz bir fonksiyonu, gelecek sürümü de destekleyecek şekilde kullanabilirsiniz.
Yazılarda işleyebileceğiniz örnek konular:
- Daha önce işlemediğimiz bir alanda geniş kapsamlı bir tanıtım.
- Mevcut konularda dar ve derin bir inceleme.
- Teorik kavramların pratik (iş hayatı, araştırma projeleri vb.) uygulamaları.
- Yaygın pratiklerin teorik ve bütünleştirici tartışması.
- Veri kümeleri ve veri depolarının tanıtımı.
- Yaygın problemlere çözümler, püf noktaları.
- Programlama dilleri öğretimi.
- Etkinlik, toplantı, meetup duyurusu.
- Geçmiş toplantıların özeti.
- Akademide veya sektörde önde gelen isimlerle röportajlar.
Yazıların en az birkaç yıl boyunca ilgililer için bir kaynak olmasını hedefliyoruz. Bunu sağlamanın en iyi yollarından biri, yazılan kodların ve veri kümelerinin paylaşılması. Bu sayede okuyucular yazıda anlatılan sonuçları tekrar üretebilir, değiştirebilir, değişik problemlere kolaylıkla uyarlayabilir.
Yazılarımızın kodlarını GitHub depomuzda paylaşıyoruz.
Yazı gönderme ve değerlendirme süreci
Yazılarınızı Jupyter defteri olarak hazırlamanızı tercih ediyoruz. Hazırladığınız defteri gist.github.com’a yükleyip bağlantı adresini iletişim formumuz aracılığıyla bize gönderin. Size ulaşabilmemiz için e-posta adresinizi hatasız girmeye dikkat edin. Kod içermeyen yazılarınızı Google Docs aracılığıyla paylaşabilirsiniz.
Konuk yazılar editörler tarafından gözden geçirildikten sonra kabul veya reddedilebilir. Yazılarda istenen değişiklikleri yapmak ve siteye dizmek yazarın sorumluluğundadır.
Jupyter Notebook olarak hazırladığınız yazılarınızı HTML’ye çevirmek için nbconvert aracını kullanabilir, üretilen HTML kodunu Veri Defteri editöründe Metin sekmesine yapıştırabilirsiniz.
$ jupyter nbconvert --template basic defter.ipynb
Görseller
Yazılardaki görseller ya sizin tarafınızdan üretilmiş, ya da kullanım hakkı olan eserler (genel kullanıma açık) olmalı. Başkasına ait ya da kullanım hakkı net olarak belirtilmemiş içerikler eser sahibinin yazılı izni ve eser sahibine uygun şekilde referans verilmesiyle kullanılabilir. Kullanabileceğiniz görseller için Google Images’da “kullanım hakları” ile filtreleme yapılabilir; wikimedia, pixabay, flickr, ve benzeri sitelerden yararlanılabilir. Bu kaynaklardaki bütün içeriğin serbest olmayabileceğini hatırlatırız.
Veri kümeleri
Yazılarınızda kullandığınız veri kümelerini de paylaşmanızı bekliyoruz. Veri kümelerinin gizli, hassas, kişisel bilgiler içermemesini sağlamak yazarın sorumluluğundadır. Kamuya açık veri depolarında bulunan hazır verileri kullanıyorsanız verinin indirilebileceği sayfanın adresini (URL) vermek yeterlidir. Ancak, kodunuzun indirilen dosyayı başka herhangi bir işlem gerektirmeden kullanabilmesi gerekir.
Veri kümelerini paylaşamayacaksanız, tekrar edilebilirlik için sentetik veri kümeleri oluşturma yoluna gidebilirsiniz.
Kamuya açık olmayan bir veri kümesinin paylaşılması ancak veri kümesinin sahibinin yazılı izniyle mümkün olabilir. Kamuya açık veriler (örnek olarak Twitter verisi) için bir kısıtlama yoktur. Hazırladığınız defterde bir uygulama programlama ara yüzü (API) kullanılıyorsa, söz konusu ara yüzü sağlayan servisin kullanım şartlarını ihlal etmeyecek bir kod paylaşmanızı bekliyoruz.
Bir okuyucunun kendi denemeleri ve yoğun kullanımından doğacak ihlaller yazarın sorumluluğunda değildir. Ancak, okuyuculara arayüz servisinin kullanım şartlarını ve kısıtlamalarını açıkça belirtmenizi tavsiye ediyoruz.
İntihal
Veri Defteri’ne sunacağınız içerikler yazarın orijinal eseri olmalıdır. İntihale, kısmen de olsa, hiç bir şekilde ve surette müsamaha gösterilmez. Yazarlar yaptıkları alıntılarda, yazının neresinin alıntı olduğunu ve alıntı yapılan kaynağı belirtmelidir. Birebir alıntılardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, kullanılırsa da tırnak içinde açıkça belirtilmelidir.
Kullanım izinleri
Veri Defteri’ndeki yazıların kullanım hakları saklıdır. Kısmen veya tamamen kullanmak için editörlerden izin alınmalıdır. Alıntı yapan yazının başında yazarın adı, Veri Defteri’nde yayınlanmış olduğu bilgisi ve orijinal yazıya bir bağlantı bulunmalıdır.
Yazarlar kendi yazılarını editörlerden izin almaksızın kullanmakta serbesttirler. Ancak üçüncü kişiler doğrudan editörlerden izin almalıdırlar.